"Tekuté zlato" - Bio argánový olej

sobota 25. januára 2014

Arganový olej, prezývaný "tekuté zlato" alebo "marocké zlato", je vzácny rastlinný olej. Vďaka svojim vlastnostiam a pozitívnym účinkom je veľmi obľúbený v kozmetickom, farmaceutickom, aj potravinárskom priemysle. Jeho vzácnosť spočíva nielen v jeho účinkoch, ale aj v ojedinelom výskyte stromu, z ktorého plodov sa získava-arganovníka. Tento strom sa vyskytujuje  výlučne v Maroku, Alžírsku a Izraeli. Oblasti jeho výskytu sú pod ochranou UNESCOVýroba arganového oleja je pomerne náročná, olej sa získava z plodov arganovníka, ktorých sa na výrobu litra oleja spotrebuje až 30 kg, preto je tento olej pomerne drahá a vzácna záležitosť.
Dnes sa spoločne zameriame na jeho využite predovšetkým v našom milovanom svete kozmetiky a zázračných prípravkov prírody. Môj spomínaný zázrak je Bio argánový olej značky Akamuti. Nie je to môj prvý argánový olej, pred pár rokmi mi mamina dala malú fľaštičku, vtedy ešte nebol taký boom s bio kozmetikou ako dnes a ja som argánový olej poznala len z počutia. Možno preto som vtedy nevedela doceniť jeho účinky, hoc bol vzácny. Sem-tam som si ním natrela tvár a potom už ani neviem kde vlastne skončil. Dnes som už poučená, osvietená a uvedomelá žena :-) Nepotrebujem si kupovať drahé krémy plné parabénov zvučných značiek. Ku krásnej a mladšej pleti mi postačia prírodné oleje.
Prečo práve argánový olej ?
  • arganový olej je veľmi bohatý na vitamín E, ktorý je jedným z významných vitamínov pre zdravie pokožky.
  • vitamín F– taktiež účinný v starostlivosti o pokožku. Má takzvaný „anti aging“ efekt, udržuje teda mladistvý vzhľad pleti.
  • okrem toho obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a karotenoidy- prírodné antioxidanty účinné vo viacerých smeroch – ako prevencia rakoviny pľúc, prostaty, zažívacieho traktu, či ako prostriedok na znižovanie cholesterolu.
  • obsahuje skvalen, ktorý je účinný pri liečbe kožných ochorení, aj ako prevencia rakoviny kože a tiež steroly-látky, ktoré sa v iných olejoch takmer nevyskytujú. Majú za úlohu chrániť srdce a znižovať hodnoty cholesterolu.
  • je výborný na hydratáciu a regeneráciu pleti. Ak si chcete udržať dlho mladistvý vzhľad pleti, alebo zabojovať s vráskami, opäť je vhodné siahnuť po argánovom oleji
 Načo možno použiť argánový olej / načo ho rada používam ja ?
Pleť- nanesiem si malé množstvo oleja (naozaj iba pár kvapiek) priamo na pokožku a jemne vmasírujem, až kým sa vstrebe. Aplikujem ho zvyčajne pred spaním, vtedy sa jeho účinky znásobujú a pôsobí i ako intenzívne hydratačné ošetrenie. Dá sa ale bez problémov použiť i  ráno ako podklad pre make-up. Olej ľahko preniká, nezanecháva mastné zvyšky a môže byť použitý aj okolo očí, tam sa mi osvedčil najlepšie.

Vlasy- i vlasom je nutné dopriať extra porciu výživy v podobe vlasového zábalu.  Treba ich ošetrovať – hydratovať a premasťovať olejčekmi. Zvyčajne si nakvapkám  niekoľko kvapiek oleja do dlane a  potom ju vytieram  do dĺžok, prípadne iba na končeky. Nechám pôsobiť jednu minútu a klasicky sa učešem. Dá sa ale použiť ako maska na vlasy, kedy olej nanesiete i na pokožku hlavy a po 30 minútach pôsobenia zmyjete olej šampónom. S týmto však veľmi opatrne, ak sa vám vlasy zvyknú mastiť.

Nechty- našla som taký tip pre tie z vás, ktoré máte nechty v zlom stave. Sama som to skúšala, po tom ako mi gél laky zničili nechty. Ak to i vy chcete vyskúšať, namočte nechty do oleja alebo do 50:50 zmesi oleja a citrónovej šťavy po dobu 15 minút. Nechty to posilní a kožtičku zmäkčí.
Tento olejček sa predáva v 100 ml sklenenej fľaštičke. Nie je to najlacnejšia záležitosť, to uznávam. Je to však čiste prírodný produkt a nemusíte sa báť žiadnych neblahých účinkov. Tento olejček je proste zázrak, a to dosť vzácny. Momentálne som už spotrebovala pol fľaštičky, ale snažím sa s ním hospodáriť. Najradšej ho používam na pleť, na ruky a na suché miesta lakťov a kolien. Má ale nespočetne množstvo možností využitia. Ak by vás to zaujímalo, našla som 22 tipov na jeho použitie! :) Aby som nezabudla, vôňa je úplne nevýrazná, takže nebude prekážať nikomu, takmer ju necítiť. Samotný olej sa odporúča i na akné a na strie.  Má antiseptické účinky a pomáha redukovať prípadné jazvičky po akné. Jeho výhodou je, že sa ľahko vstrebá a po jeho použití nebudete mať pocit mastnoty ako pri niektorých iných olejoch. Ja si ho dávam na jmä na svoje prvé vrásky. Naozaj, netreba sa báť olejov, aj keď máte mastnejší typ pleti ;-)

Kde kúpite tento malý zázrak ?
www.bionatural.sk
cena: 18,25
obsah: 100 ml

Napíšte mi, či máte rady prírodné oleje, prípadne načo ich zvyknete používať ;-)

8 komentárov

  1. Taktiež som ho používala a je naozaj skvelý.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, viacero ľudí však o ňom možno ešte nevie, čo je škoda :/

      Odstrániť
  2. Vážně báječný článek :-), je dokonce tak inspirující, že bych si nejraději pro tento zázrak běžela okamžitě do obchodu :-D!
    Glamour and beauty

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za tak pozitívny komentár ! :) Môžem ho len odporúčiť je univerzálny, doma sa iste nestratí a využiješ ho na čokoľvek :)

      Odstrániť
  3. Odpovede
    1. v tom pripade odporúčam vyskúšať, skús najprv menšie balenie a posúdiš sama :)

      Odstrániť
  4. čawte kočky, Akamuti oleje su skutočne super, u mňa vedie mandľový. :-) Značku Akamuti a ďaľšie iné za super ceny nájdete v eshope www.naturalisvita.sk.

    OdpovedaťOdstrániť