BUDAPEST

sobota 19. marca 2016

Ahojte, 
keďže minulý víkend sme víletovali v Budapešti, konečne vám prinášam článok plný fotiek z nášho tripu. Už dlhšie sme sa dohadovali, čo tak skočiť na jeden deň do Pešti, predsa len nie je to až tak ďaleko, cca 3,5 hodiny vlakom od nás z Košíc. Z Bratislavy je to tuším menej. Vyrazili sme teda ráno o 6:00 a už pred obedom sme sa prechádzali po meste. Poviem vám, Budapešť ma prekvapila i sklamala zároveň. Čo ma najviac znechutilo boli špinavé chodníky plné odpadkov a bezdomovcov. Špaky z cigariet boli na každom kroku...Ulice mi prišli o dosť špinavšie a zastaralé v porovnaní s naším mestom. Ale, čo má Budapešť ozaj krásne a veľkolepé je zaiste budova Parlamentu. Je to majestátna budova, ktorá pripomína zámok na Dunaji. Historické srdce mesta je ale chvalabohu udržiavané a kvázi čisté a upravené, ale absentuje tu zeleň. Málo zelene a málo parčíkov je v starom meste...bohužiaľ. No ako nákupnej maniačke mi k šťastiu nechýbalo viac ako nákupné centrum. Obchodných centier so zvučnými značkami ako ZARA, Berschka, Stradivarius, MAC, Lush...je tu niekoľko (Westend, Arena Plaza, Mammut I,..). Šla som na výlet s tým, že si i niečo kúpim, ale času bolo tragicky málo, pretože v nedeľu sú v Maďarsku obchody zavreté s výnimkou maličkých obchodov a reštík. My sme sa poobede vybrali do nákupného centra Westend a tam som si kúpila zopár kúskov a niečo voňavé z Lushu. Nevynechali sme ani pamiatky ako Parlament, retiazkový most Chain Bridge, Fisherman´s Bastion odkiaľ je impozantný výhľad na históriu mesta, baziliku Sv. Štefana, prešli sme i najznámejšou ulicou Vaci Street, kde sme si dali belgické vafle za doslova posledné forinty :-) Bol to deň nabitý zážitkami, ubolenými nohami a ochutnávaním miestnych špecialít. Nezabudli sme si domov nakúpiť papriku, magnetky a na obed si streliť maďarský guláš, veď čo už by to bol za výlet?! Čerešničkou na záver bol nápad zájsť do ice baru, kde sme vydržali asi tak 5 minút, taká tam bola kosa a bola to tá najväčšia glupocina na svete :-D Všetko bolo z ľadu i pohár z ktorého sme pili a takmer nám primrzli jazyky, navyše ten drink bol odporný :-D Asi tak skoro na to nezabudnem....a teraz už hor sa na to pekné z výletíku :-)

Pripravila som si pre vás zopár fotiek nafotených mobilom, takže kvalitu berte s rezervou, na jeden deň som so sebou zrkadlovku neťahala :-) Snáď sa vám budú páčiť...



Ak ste zvedavé, čo som si kúpila, sledujte ma i zajtra, pridám novinky :-) Mojou srdcovkou naďalej ostáva stovežatá Praha, i keď i Budapešť stojí za návštevu :-)


3 komentáre

  1. Takovéto výlety miluji :-) Město je pěkné, má hezké památky, na Prahu ale nemá. S bordelem ve městech se stávám skoro v každém velké městě. Někde na to hold více dbají jinde na to se*ou, tak to je. Například v Rakousku vidí člověk daleko jiné způsoby lidí než třeba ve Španělsku či v Maďarsku. Líbí se mi ale pozorovat ty rozdílné světy... věřím že jste si to užili, fotky jsou super a těším se na nákup :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som bola v Budapešti na svadobnej ceste a po roku sme si to obnovili krátkym výletom od nás z roboty. To mesto som si zamilovala, hoci máš pravdu, že tam nie je najčistejšie. Ale určite sa tam rada vrátim aj v budúcnosti :)
    A nevedela som, že si z KE :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tam som nikdy nebola. Ale určite tam raz pôjdem ... krásne fotky máš :)
    Aďulik Sun

    OdpovedaťOdstrániť