INTERIOR DESIGN {ATTIC ROOMS}

sobota 16. apríla 2016

Ahojte, 
hoci 90. roky minulého storočia sú nepochybne preč, trend obývania podkrovných plôch je aktuálny dodnes. Bývanie v podkroví bolo od malička mojím snom. Neopakovateľná atmosféra a romantika štýlu tohto bývania, akú som v tých časoch svojimi detskými očami citeľne vnímala, keď som prišla na návštevu ku spolužiačke, mi ostala v pamäti dodnes. 

Zariaďovanie a celková dispozícia podkrovia však v sebe okrem čara nesie i nemalé úskalia. Náš dom mal kedysi rovnú strechu, ktorú sme ale boli nútení zmeniť na zošikmenú a v rámci vtedajšej rekonštrukcie sa črtala možnosť v budúcnosti využiť podkrovie na obytný priestor. Prešlo odvtedy vyše 10 rokov a my začíname zariaďovať našu podstrešnú základňu. Detský sen sa stáva pomaly skutočnosťou a ja si už v mysli predstavujem, ako si ho jeden deň zariadim presne podľa svojich predstáv. Poviem vám, nie je to lacná ani rýchla záležitosť. No finančná náročnosť stojí za ten neopakovateľný výhľad z vtáčej perspektívy. Až sa vám zatočí hlava a zatají dych z nálože toľkej romantiky.

Svetelnosť je tu nepochybne vyššia ako pri obyčajných priestoroch so zvislými stenami. Platí tu ale pravidlo "radšej dvakrát meraj a raz rež", predovšetkým ak si chcete hniezdočko pohody účelne a vkusne zariadiť. Zošikmené steny so sebou nesú okrem originálneho a nápaditého riešenia bývania i niekoľko problémov, ako je napr. voľba vhodného nábytku, ktorý zvyčajne budete voliť maximálne minimalisticky, prípadne riešiť objednávkou na mieru.  Pekný výber škandinávskeho štýlu, ktorý je  mne osobne najbližší, ponúka napr. Ikea alebo Jysk, kde veľmi rada nakupujem alebo sa minimálne zvyknem inšpirovať.Medzi jeden z najznámejšich dôvodov, prečo ľudia milujú i nenávidia život v podkroví pod strechou, je nepochybne znásobená svetelnosť celého priestoru a s ňou spojené teplotné výkyvy. Kým v zime sa vám môže stať, že izbu jednoducho nevykúrite podlahovým kúrením, v lete nastáva presne opačný problém. A tým je teplo až prehrievanie sa priestoru čo môže viesť až k tepelnej nepohode na nevydržanie. Nie som typ, ktorý hravo znáša horúčavy a preto uprednostňujem tieň a optimálnu teplotu. Možností tienenia v podkroví je podstatne menej ako v klasickom byte či dome so zvislými stenami. Teda aspoň niekedy to tak platilo. V dnešných časoch už sú na trhu mnohé riešenia, okrem správnej teplotnej izolácie, ktoré nám vedia život "tam hore" spríjemniť a uľahčiť :) Jedným z nich sú strešné žalúzie a rolety VELUX. Výber je široký, od vonkajších markíz, cez vnútorné rolety pre úplné zatemnenie izby, zatemnenie alebo tienenie. žalúzie pre reguláciu svetla a svetelné efekty, plisované rolety, lamelové žalúzie až po kolekcie pre najmenších od Disney. Už nie som malé dieťa, hoci stále vo mne drieme detská dušička a v lete preferujem chládok. Preto rolety do podkrovia sú must have, ak tam chcete stráviť chvíle čo najpríjemnejšie a vyhnúť sa tepelnej nepohode. Ak by som sa mala rozhodnúť, siahla by som po tieniacich roletách, čo je taký zlatý stred a kompromis medzi úplným tienením a zatienením.

Ako som spomínala, všetko je ešte v počiatočnej fáze, ale inšpiratívne obrázky sú presne to pravé, čo potrebujem pri plánovaní mojej prestavby na strešný, nazvyme to "ateliér", kde by som mohla s pokojom v duši tvoriť, rozjímať a tráviť tie najkrajšie chvíle v roku. Bytový dizajm je mojím hobby a z času na čas ľutujem, že som sa mu nevenovala profesionálne. 
zdroj obrázkov: pinterest

Majte sa krásne!
Budem sa tešiť na vaše komentáre
Chcete viac článkov o bytovom dizajne?



6 komentárov

  1. obrázky vyzerajú krásne verím, že sa ti to určite podarí ;)

    Dominika Makarová fashion blog

    OdpovedaťOdstrániť
  2. áno, také bývanie v podkroví by sa veru páčilo aj mne :)

    Hello, my name is Ev

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásny článok ja mám tento štýl veľmi rada a jeho prvky plánujem zakomponovať raz do vlastného bývania :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. biela farba je vždy krásna a presvetlí bytík :) pekné
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tá kúpeľňa je nádherná. Páči sa mi veľké strešné okno a vstavané poličky. Skvelý nápad

    OdpovedaťOdstrániť